Renovera taket – vilket material ska jag välja?

Förverkliga dina badrumsdrömmar. 4 tänkvärda tips och råd.
November 14, 2018
Vikten av en väl fungerande bostadsrättsförening
November 14, 2018

Taket är en viktig del av ditt hus. Dels ska det vara snyggt och passa ihop med huset i övrigt. Hur det smälter in i omgivningarna är också viktigt. Både på din egen tomt och i området. Men framför allt så ska det skydda från vädrets makter. Om taket är väl gjort och underhållet så kan du vara säker på att inget regn eller fukt tränger sig in. Det finns flera olika material att välja mellan. Alla har sina egna för-och nackdelar. Vilket material kan vara bäst för just ditt hus?

Tegeltak
Att lägga tak av tegel har en lång tradition i Sverige, även om det till en början främst användes för kyrkor och herrgårdar. En anledning till att det växte i popularitet var att det är brandsäkert och hållbart. Tegel passar också till de flesta tak och lutningar, vilket gör det till ett prisvärt material.
Tegeltak tål frost bra och kan hantera fukten. Fördelen är att den tillåter fukten att komma ut, så att den inte samlas under taket. Något att tänka på är att tak av tegel är tunga, så konstruktionen måste klara av det hela. Det kan vara drygt 50 kilo per kvadratmeter, beroende på modell.

Betongtak

Det är relativt lätt att lägga betong, de har hög precision och du kan skapa ett riktigt snyggt tak. De är också hållbara och lätta att underhålla. Eftersom du kan behandla ytan på flera olika sät är det lätt att anpassa det till huset i övrigt.
Ett betongtak kan hålla bra länge, om allt görs korrekt så kan du klara dig i flera årtionden. De kostar inte heller så mycket att lägga, vilket kan vara en stor fördel.

Plåttak

Ett plåttak kan vara riktigt snyggt. För bästa resultat ska du anlita professionell hjälp och välja en slätplåt. Om taket läggs väl så kan ett plåttak hålla i upp till 50 år. Du behöver därför aldrig mer oroa dig för taket.
Plåt är lätt att lägga snyggt och en klar fördel är att det inte väger så mycket. Ju större tak desto mer märker du skillnad i jämförelse med till exempel betongtak. Samtidigt så är det ett brandsäkert material, eftersom metaller inte släpper igenom elden.
Kontakta gärna Toppreno för att diskutera vilket material som kan vara allra bäst för ditt tak. Vi har lång erfarenhet och kan hjälpa dig få ett tak som passar just dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0737 400 120